Suomen euroviisuedustajana tänä vuonna toiminut Blind Channel -yhtye ei halua jäädä viisuhittinsä varaan, vaan tekee määrätietoista työtä kansainvälisen uran eteen. Nuorena koetut kiusaamiset ovat muuttuneet taiteelliseksi inspiraatioksi.

 

Blind Channel -yhtyeen nousu kansainvälisille musiikkimarkkinoille on ollut määrätietoisen työn tulosta. Menestyksen taanneiden kappaleiden takana on synkkää historiaa.
Yhtyeen toinen laulaja Niko Moilanen koki nuorena koulukiusaamista. Omasta ulkoisesta tyylistään tiukasti kiinnipitänyt nuori rock-fani joutui pian kiusaajien silmätikuksi ala- ja yläasteikäisenä.
- Musiikki oli jo silloin se oma juttu, ja sitä pukeutui kuten omat artisti-idolinsa. Hiukset olivat punaiset, oli hattua päässä. Siitä tuli sanomista, että tyhmän näköinen hattu. Samaa hattua muuten pidän edelleen keikoilla päässäni. Hattu pysyy!
- Luokassa tietysti silloin erottui joukosta. Se on yleensä se, joka aiheuttaa huutelua ja muuta.
Vaikka huutelua ja vastaavaa toimintaa ilmeni, ei Niko nostanut asiasta suurempaa ääntä. Itse asiassa osa kuittailusta meni ohi ilman, että hän edes huomasi olleensa kiusaamisen kohteena.
- Monista asioista tajusi vasta jälkeen päin, että hei, nehän keljuilivat minulle! Se oli jotenkin nurinkurista, että sitä edes ajatteli silloin jotenkin normaalina. Vasta myöhemmin hoksasi, että se, että ulkonäköäni koko ajan arvosteltiin, tarkoitti, että minähän olin kiusattu.
Nikon kohdalla kiusaaminen ei koskaan mennyt fyysiseksi.
- Mutta aivan yhtä satuttavaa on henkinen kiusaaminen.

Kiusaajat ovat nyt kehumassa

Samanlaisia kokemuksia on Nikon laulajakollegalla Joelilla. Kiusaamiskokemuksista on ammennettu paljon Blind Channelin laulujen teksteihin.
- Me olimme ne hahmot, jotka jo luokkahuonetilanteessa erottuivat joukosta, Niko kertoo.
- Edelleenkin me erotumme joukosta, mutta nyt nuorella aikuisiällä sen on pyrkinyt kääntämään vahvuudeksi. Musiikissamme haluamme purkaa näitä kokemuksia biiseiksi.
Entiset koulukiusaajat liehittelevät nyt menestyneitä muusikoita, Niko kertoo.
- Nythän he kaikki ovat muka aina tukeneet ja uskoneet meihin. Itse olen sujut kaikkien näiden tapahtumien kanssa, ja enemmänkin olen vain sanonut sitten että ”kiitos kiitos”. Sitten menen elämässä eteenpäin. Se on varmaan minun tapani käsitellä joitakin kaunoja tai vastaavia. Tapahtuuhan edelleenkin elämässä vastoinkäymisiä.
Nikon tapa käsitellä menneitä vastoinkäymisiä on tehdä niistä musiikkia.
- Se auttaa myös avaamaan niitä asioita, kun kokee, kuinka ne resonoivat muissa ihmisissä. Saan itse laulujen tekemisestä voimaa, ja jos joku löytää sieltä jotain omaan kokemusmaailmaansa liittyvää, niin hänkin saa siitä voimaa.
- Aikaahan noista tapahtumista on jo kulunut, mutta toisaalta siitä jää se jälki, että tietää ainakin, keiden ihmisten kanssa ei mielellään vietä aikaa. Kumma juttu, että juuri niiden ihmisten, jotka ovat olleet aika perseestä joskus, pitää lähettää nyt pitkiä tsemppiviestejä, kauheita romaaneja, että muistatko silloin sitä ja tätä. Niiden oikeiden ystävien ei tarvitse lähettää mitään. Meidän biisit saavat miljoonia katselukertoja YouTubessa. Minä tiedän, että he ovat siellä.

Järkähtämätön usko omaan itseen

Ylistystä Blind Channel todellakin saa oikeilta faneiltaan, ja vuolaasti. Yhtye on juuri valmistelemassa uutta, jo neljättä albumiaan. Vaikka menestys on tullut vuosien työn tuloksena, on nousu huipulle ollut tämän vuoden aikana tosi nopeaa. Rimakauhua ei silti ole havaittavissa. Nikon mukaan yhtye uskoo itseensä nyt enemmän kuin koskaan.
- Tuntuu, että olemme nyt vain itsevarmempia kuin koskaan. Meille on koko kahdeksan vuoden uran ajan toitotettu, ettei tuo teidän musa toimi isolle yleisölle. Kutsumme musiikkiamme ”violent popiksi”, se

blind channel ryhmakuva

blind channel ryhmakuva

 

on oma brändimme, jota olemme luoneet kahdeksan vuotta. Aina meille on sanottu, ettei teistä tulee mitään, ei tuollainen musiikki mene läpi. Me olemme olleet järkähtämättömiä uskossamme omaan musiikkiin, ja sanottu, että kylläpä, me näytämme että lähtee.
- Nyt on vuosi ollut aikamoista nousukiitoa. Se näkyy myös biisien kirjoittamisessa ja julkaisuissa. Teemme omaa juttuamme yhä vahvemmalla itsevarmuudella, koska oma juttu on se, mikä toimii.
Yhtyeen sinnikkyyttä ja halua palvella yleisöään kuvaa hyvin se, että elokuiset isot keikat Helsingin Allas Sea Poolilla jaettiin koronarajoitusten takia kahteen esitykseen illassa, jotta keikkoja ei tarvinnut perua. Bändi teki siis kaksinkertaisen työn yleisönsä takia.

Nälkäisenä maailmalle

Blind channel NikoBlind Channel solmi euroviisureissullaan kansainvälisen levytyssopimuksen saksalaisen Century Media Records -yhtiön kanssa. Maailmanvalloituksen aloittaminen on siis lupaavalla mallilla. Kesällä yhtye kävi punomassa juonia Berliinissä levy-yhtiönsä kanssa.
- Suomessahan meidät kadulla tunnistetaan. Oli hauskaa huomata, että sama tapahtui Berliinissä asti. Nuoriso tunnistaa ja fanittaa, tämä juttu ei todellakaan enää ole vain Suomen rajojen sisällä. Jenkeissä nuoret kuuntele meitä paljon radiossa.
- Tavoitteet ovat toki juuri nyt ulkomailla. Ensin on tarkoitus esiintyä klubeilla, mutta myös aikanaan isommilla areenoilla. Bändillä on nyt kova nälkä. Kahdeksan vuotta on treenattu juuri näitä hetkiä varten. Kun hetki on nyt koittanut, niin nyt näytetään kaikille.
Suomen euroviisuedustajana toimiminen ei liene kaikkein rock-uskottavinta touhua, mutta Blind Channel suhtautui asiaan käytännönläheisesti ja uransa kehitys mielessä.
- Valtava kokemushan se oli kaikkineen. Sen kyllä sanon, että uudestaan emme ole menossa!

Viisukeikka loi paineita

Nikon näkemyksen mukaan viisukokemus oli ennen kaikkea mahtava koulu yhtyeelle.
- Jos olisimme menneet viisuihin vaikka viisi vuotta sitten, emme olisi olleet vielä valmiita. Emme olisi olleet sillä tasolla musiikin tai esiintymisen suhteen, henkisen kypsyyden suhteen, jota tuolla tasolla esiin astuminen edellyttää. Nyt olimme tehneet jo kolme Euroopan-kiertuetta ja homma oli niin sanotusti hallussa.
Rotterdamin matkalla yhtye antoi yli 400 haastattelua.
- Se oli paikoittain jo todella raskasta. Samalla treenasimme päivittäin showtamme, hioimme laulua ja niin pois päin. Artistille, jolla tuntuu olevan pakka kasassa, tuo areena on hyvä paikka testata, onko sinusta oikeasti tähän. Se oli painekattilaharjoitus!
Niko myöntää, että paineet tuntuivat yhtyeen jäsenissä.
- Koko Suomi seuraa, koko Eurooppa seuraa, 200 miljoonaa tv-katsojaa. Kävimme siellä todistamassa niin itsellemme kuin kaikille epäilijöillekin, että hommamme toimii.
Ei se olisi voinut enää paremmin mennä. Me laskimme, että urallemme parasta on, että ensin on voitettava UMK, ja Euroviisuissa on päästävä top kymppiin. Silloin siitä ei jää ikuista Euroviisu-leimaa, mutta ura saa kasvuvaraa. Löydämme sitä kautta oikeat yhteistyökumppanit, joiden kanssa voi bändinä alkaa painaa tuolla kansainvälisillä markkinoilla täydellä painolla eteenpäin.
Alkuvuodesta 2022 Blind Channel lähtee Euroopan- kiertueelle saksalaisen grindcore-metalliyhtyeen Eskimo Callboyn kanssa.

Bändi on kokopäivätyötäkin rankempaa

Yhtyeen kunnianhimon tiellä ei ole esteitä, mutta työstä uran edistäminen käy. Nikon mukaan muutakin elämää mahtuu kalenteriin jonkin verran, mutta bändi on jäsenilleen jopa enemmän kuin kokopäivätyö.
- Huvittavaa onkin, että ryhdyimme bändihommiin, ettei tarvitsisi työskennellä kahdeksasta neljään. Nyt työskentelemme kahdeksasta kahdeksaan! Sekin on asia, joka on syytä sanoa ääneen, että tämä on oikeasti työtä, johon menee järkyttävästi aikaa. Että pääsee tälle tasolle, jossa me nyt olemme, siihen menee kaikki aika, kaikki raha, ja ihmissuhteet varmasti kärsivät. Minullakin on paljon kavereita, mutta monia en ole ehtinyt nähdä vuosiin. Siinä mitataankin, ketkä ovat ne oikeat ystävät, jotka vielä rinnalle jäävät, vaikka heidän tapaamiseensa ei ole enää samalla lailla aikaa kuin ennen.
- Se on rankka geimi, kun siihen lähtee. Helpottaa toki, että meitä on bändissä kuusi henkeä, ja me ollaan keskenämme parhaat kaverit. Hatunnosto vaan sooloartisteille! Se on varmasti tosi rankka maailma heille.

Oma turvaverkko

Niko palaa vielä kiusaamisaiheeseen, ja haluaa evästää syrjittyjä koko bändin suulla puhuen.
- Jos se kiusaaminen liittyy johonkin, jota olet, miltä näytät, niin ole silti vain oma itsesi. Jos alkaa muuttaa itseään toisten ihmisten mielipiteiden takia, niin saa tehdä sitä kaiken aikaa. Ole ylpeästi sitä, mitä olet. Uskon, että kaikki bändin jätkät sanovat samaa. Me olemme kaikki aika värikkäitä persoonia. Silti olemme kaikki sitä, mitä olemme aina olleet, vaikka siitä on joskus tullut sanomista.
- Kiusaamisesta kannattaa myös puhua. Asioita kannattaa viedä eteenpäin. Ei pidä jäädä sen asian kanssa yksin.
Suosion myötä myös yhtyeen saama kritiikki on kasvanut. Kaikki palaute ei ole positiivista eikä edes asiallista. Blind Channelin jäsenillä on kuitenkin oma sisäinen turvaverkko.
- Hirveästi riittää vihapuhetta meitäkin kohtaan, nyt kun olemme suosiossa. Liittyy se sitten siihen, mitä me puhumme, mitä soitamme, tai miltä näytämme. Koko ajan joku on arvostelemassa. On suuri apu siitä, että ympärillä on ihmisiä, joille puhua.
- Joskus häpeän sanoa muille pojille, että tuntuu pahalta, kun joku sanoi jotain ilkeästi. Mutta olen opettanut itseni näistä asioista puhumaan, ja huomannut, että aina se helpottaa. Aina jos jää asian kanssa yksin, on olo muuttunut vain pahemmaksi.
- Darkside-kappale kertoo juuri siitä pimeästä puolesta, kun sattuu jotain ikävää ja tulee se ulkopuolinen olo. Meidän keikoille ainakin jokainen on tervetullut juuri sellaisena kuin on!

Facebook

Lehden tiedot

Kustantaja:
Kiva Kustannus Oy
2351324-7
Mekaanikonkonkatu 3 B 22
00880 Helsinki

asiakaspalvelu@koulurauhaa.fi
puh. 044 7256673 (ti-to klo 11-13)

Lähetä postia

Lähetä rohkeasti postia kokemuksista ja ajatuksistasi kiusaamisesta ja muusta aiheeseen liittyvästä.
Voit lähettää juttutoiveita, runoja, kolumneja, pakinoita tai piirroksia ja valokuviakin. Julkaisemme ainestoa Koulurauhaa-lehdessä halutessasi nimimerkillä. Liitä kuitenkin postiisi nimesi ja yhteystietosi. Voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen: asiakaspalvelu(at)koulurauhaa.fi

Uusin lehti

kansi 3 2016 225x300

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy